Omavalitsused saavad riigilt 201 miljonit eurot haridustoetust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassiruum.
Klassiruum. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Valitsuse täna kinnitatud määrusega saavad omavalitsused 201 miljonit eurot haridustoetust, millest põhiosa läheb õpetajate palgatõusuks.

Kogusummast 160 miljonit eurot moodustab üldhariduskoolide õpetajate palgatoetus, mis on 11,6 protsenti enam kui eelmisel aastal. Üle-eestiliselt lubab toetus maksta õpetaja ametikoha kohta keskmiselt 915 euro suurust palka. Haridustoetust jaotatakse omavalitsustega 2008. aastal kokku lepitud õpilaste arvu põhise rahastamismudeli alusel.

Riigieelarvest eraldatav hariduskulude toetus on tugi omavalitsustele üldhariduskoolide õpetajate, direktorite ja õppealajuhatajate palkade maksmisel. Samuti sisaldab see toetust õppekirjanduse soetamiseks, põhikoolis tasuta koolilõuna pakkumiseks, direktorite, õppealajuhatajate ja õpetajate koolitusteks ning õpilaskodudele.

Sellel aastal on põhikooli ja gümnaasiumi palgaraha eraldatud, mis garanteerib, et jätkusuutmatuid gümnaasiume ei saa rahastada põhikoolide arvelt.

Õpetajate palgatõus ei ole miinimumpalkade kasv – riik eraldab omavalitsustele jätkuvalt tunduvalt rohkem kui on vaja ainult alammäärade maksmiseks, selgitatakse haridusministeeriumi pressiteates. «Näiteks Tallinna linnale on tänavu eraldatud iga õpetaja ametikoha kohta umbes 1040 eurot, Tartu linn saab keskmiselt õpetaja ametikoha kohta 1006 eurot jne. Omavalitsus võib õpetajate palkadesse juurde panustada, kuid ei või seda raha mujal kasutada – õpetajate palgatoetus peab jõudma õpetajateni. Läbirääkimisel tuldi omavalitsustele vastu ning erandkorras ja väga põhjendatud vajadusel võib suunata kuni kaks protsenti õpetajate palgatoetusest direktoritele või õppealajuhatajatele,» seisab pressiteates.

Haridus- ja teadusministeerium kavandab hakata avaldama regulaarset õpetajate palgastatistikat omavalitsuste lõikes, esimene ülevaade on plaanis avaldada märtsis-aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles