Erik Männik: Mali järgmine faas

, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse vanemteadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Männik
Erik Männik Foto: Erakogu

Kaitseuuringute keskuse vanemteadur Erik Männik kirjutab, et Afganistani stsenaarium Malis pole vältimatu, kuid konflikt on jõudmas faasi, kus suutmatus olla jõu kasutamisel distsiplineeritud ja mõistmatus teise poole seisukohtade suhtes võib selle viia uuele tasandile.

Mali põhjaosa kontrollinud ja seal möödunud aasta aprillis Azawadi riigi välja kuulutanud mässulised alustasid jaanuari esimeses pooles ootamatult pealetungi riigi lõunaosale. Olukord muutus ruttu väga kriitiliseks – mässulised olid vaid 350 kilomeetri kaugusel pealinnast – ning Mali valitsuse palvel sekkus sõjategevusse Prantsusmaa.

Järgnes kiire pööre sündmuste arengus. Prantsuse õhuvägi alustas kohe mässuliste baaside ja ühendusteede ründamist ning sundis mässulisi alustama lahkumist Timbuktust, Gaost ja Douentzast. Viimastel päevadel on mässulised taandunud või välja tõrjutud kõigist suurematest Põhja-Mali linnadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles