Edev narkoärikas pandi vangi

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Pokras (vasakul) ja Vladimir Beljakov Harju Maakohtus.
Aleksei Pokras (vasakul) ja Vladimir Beljakov Harju Maakohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Narkoärikas Vladimir Beljakov kasutas Tallinna kesklinnas oma luksusliku Lexusega liiklusummikust pääsemiseks vilkurite abi, eile mõistis kohus mehele selle ja raske uimastikuriteo eest kokku ligi seitsme aasta pikkuse vangistuse.

Kurjategija on üldjuhul edev. Kallid autod, uhked asjad ja kõik muu taoline tühi-tähi. Tallinna narkoturul nn hulgivarustajana tuntud Vladimir Beljakov (36) pole selles osas mingi erand.

Pärast seda, kui ta 2008. aastal ligi 700 grammi fentanüüli (selle aine üks rekordkoguseid Eestis) äri tõttu vangi mõisteti ja 2011. aastal ennetähtaegselt vabanes, elas ta selgelt üle oma ametlike võimaluste.

Käes kuldne Vertu mobiiltelefon (nagu hiljem selgus, oli see pelgalt 3000 eurot väärt võltsing), kaelas õigeusu ristiga jäme kuldkett (puhaskaaluga 246 grammi ja väärtusega 5500 eurot) ja istumise all üle saja tuhande euro maksev Lexus LS600H, Jaapani autotootja Toyota eksklusiivsema margi uhkeim mudel.

Ainuüksi Lexuse liisingu kuumakse ületas 1300 eurot. Ja seda oli ametlikult restoraniäris miinimumpalka saanud ja OÜga Mister Kingsepp seotud Beljakov tasunud vähimate tõrgeteta juba viimased kaks aastat.

Ent mullu aprillis kukkus Beljakov talle juba pikalt hammast ihunud Põhja prefektuuri narkopolitseile sõna otseses mõttes ootamatult ise sülle. See juhtus siis, kui narkogrupp tabas uimastitega ühe selle äri nn reategelase. Mehe, kes oli kolmel korral kilokaupa endale amfetamiini soetanud.

Politsei teadis, et mehe varustajaks oli Aleksei Pokras (38). Viimase nimele jääb Eesti seni avastatud suurima kanepikasvatuse, Jõgevamaal sirgunud 768 kanepitaime omaniku «au». See oli kuritegu, mille eest mees 2008. aastal vangi mõisteti ja mille eest ta juba kaks aastat hiljem vaba mehena ennetähtaegselt vabadusse lasti.

Just Pokrase lootiski narkogrupp nüüd koos süütõenditega taas vahele võtta. Selleks mängisid uurijad tabatud narkoärika kaasabil Pokrasele ette tema süüd kinnitama pidanud kombinatsiooni. Politseiga koostööd teinud mees avaldas oma varustajale soovi soetada kilo amfetamiini. Politsei jälgimisel toiminud tehingu asjaolude täpsustamisel lepiti kokku, et mees leiab kauba Lasnamäelt Betooni tänava tühermaalt vana autokummi seest.

Suur oli uurijate üllatus kui kauba viis Pokrase asemel peidikusse Beljakov. «Suure kaliibriga mees tegi ise siin apsaka,» ütleb Põhja prefektuuri narkotalituse juht Kaido Kõplas.

Ülejäänu oli vaid vormistamine. Pokras ja Beljakov peeti kinni. Viimaselt saadi kätte 6555 eurot sularaha, hoiule võeti ka mehe kasutuses olnud luksuslik Lexus. Kui viimast põhjalikumalt uudistama hakati, äratas uurijate tähelepanu auto iluvõrede taha paigaldatud sinised vilkurid.

Vilkurite kasutamine on seadusega lubatud vaid operatiivautodel. Seega võis Beljakov olla toime pannud teisegi kuriteo. Nüüd tuli uurijail tõestada, et ta kuskil neid vilkureid ka kasutas. Politsei andmebaasist leiti rohkem kui aastatagune kaebus kodanikult, kes kurtis, et Toompea nõlva all hotelli Meriton juures ummikus seistes tüüris temast ja kõigist teistest töötavate vilkurite abil mööda sama musta värvi Lexus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles