Frédéric Billet: miks me sekkusime Malis?

, Prantsuse suursaadik Eestis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa suursaadik Frederic Billet.
Prantsusmaa suursaadik Frederic Billet. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Viimasel ajal on Prantsusmaa sekkumine Malis leidnud Eesti meediaväljaannetes artiklite ja analüüsidena laialdast kajastamist. Paljud eestlased huvituvad selle sekkumise põhjustest. Püüaksin siinkohal selles mõne sõnaga selgust tuua.

Esiteks toimus Prantsusmaa sekkumine ranges kooskõlas ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidega 2056, 2071 ja 2085, mis kiideti heaks tänu ELi ühisele jõupingutusele. Prantsusmaa asus tegutsema vastavuses ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidega – Mali presidendi Dioncounda Traoré palvel, kelle riik oli sattunud rünnaku alla.

Jaanuari alguses üritasid Mali põhjaosa okupeerinud relvastatud islamistid edasi tungida riigi lõunaossa ning hõivata pealinna Bamako. Olukord muutus erakordselt keeruliseks ja mängus oli Mali riigi püsimajäämine. Tuletan teile meelde, et islamirühmitused on Mali põhjaosas loonud brutaalsusest ja fanatismist läbi imbunud terrorikantsi, kuhu kuuluvad rängad kehalised karistused kuni jäsemete amputeerimiseni ja riigi kultuuripärandi hävitamine. Samuti on need islamirühmitused tihedalt seotud organiseeritud kuritegevusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles