Kaitseministeerium ei usalda turvafirmasid riigiobjekte valvama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil  kindral Laidoneri sünnipaiga mälestuskivi.
Pildil kindral Laidoneri sünnipaiga mälestuskivi. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kaitseministeerium ei poolda mõtet lubada turvafirmad riigiobjekte valvama, sest pelgab, et kasumit taotlevad äriühingud võivad kriisiolukorras loobuda teenuse osutamisest, kui riskid ületavad saadava kasu.

«Turvaettevõtte näol on tegemist kasumit taotleva äriühinguga, seega on tõenäoline, et kui kriisi- ja sõjaajal teenuse osutamisega kaasnevad riskid ületavad saadava kasu, loobutakse teenuse osutamisest. Eeltoodust tulenevalt kaasneb turvafirmade kasutamisega tõenäoliselt olukord, kus kaitsevägi peab kriisiolukorras valve tagamise kiiresti ümber korraldama alternatiivsete vahenditega,» on kaitseministeeriumi seisukoht objektide valvet käsitlevas Kaitseliidu seaduse muutmise eelnõus.

Samuti leiab ministeerium, et ehkki valveteenuse sisseostmine ei koorma kaitseministeeriumi personaliressursse, toob see siiski kaasa valveteenuse kulude kiire kasvu.

«Turvafirmade kasutamisel tekivad lisaks täiendavad riskid ja piirangud. Esiteks tuleb arvestada, et teatud kindlate riigikaitseliste objektide valve korraldamisel võib tekkida vajadus kasutada sõjaväerelvi ja muud kaitseväe eritehnikat, mille kasutamiseks tsiviilfirmadel puudub õigus ja väljaõpe,» leiab ministeerium.

«Teiseks on paljud turvafirmades töötavad valvurid kriisi- ja sõjaolukorras suure tõenäosusega ka ise kaitseväekohustuslased ning nende teenistuskoht kaitseväe sõjaaja kooseisus on tõenäoliselt kuskil mujal kui valveobjekti juures.»

Seetõttu leiab kaitseministeerium, et kõige otstarbekam on jätkata praegu kasutatava mudeliga ehk nii, et riigikaitselisi objekte valvab Kaitseliit.

Ministeerium ei poolda ka 1990. aastatel praktiseeritud võimalust ajateenijate kasutamiseks vahiteenistusel, sest kogemused näitasid selgelt, et siis ei keskendutud piisavalt lahingulisele väljaõppele ja selle kvaliteet kannatas.

Tallinna halduskohus on oma 8. detsembri 2004 otsuses leidnud, et kaitseliitlased võivad valvata vaid riigikaitselisi objekte ning välistatud on näiteks spordivõistluste, kultuuriürituste jms valvamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles