Anonüümne eestlane annetas pool miljonit eurot

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Väljataga
Märt Väljataga Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eestikeelse filosoofilise kirjanduse lipulaev, «Avatud Eesti raamatu» (AER) sari saab 2015. aastani pool miljonit eurot lisatoetust. Juba 2011. aasta juulist kehtiv koostööleping tundmatuks jääda sooviva annetaja ning Eesti Kultuurkapitali vahel näeb ette viie aasta sees igal aastal 100 000 eurot toetust AERi stipendiumiprogrammile tingimusel, et sarja senine sponsor kultuurkapital jätkab oma panust 40 000 euro näol.

500 000-eurone annetus on seni teadaolevalt suurim eraannetus eesti kultuurile. Postimehe andmeil pole tegemist pärandusega, vaid annetuse tegi eestlane, kes elab ja tegutseb Eestis. Kuid liigse tähelepanu vältimiseks eelistab ta jääda anonüümseks.

Metseenluse muudab eriti kõnekaks toetussumma tinglikult raamatuteks jagamine. Kui keskmise tõlkeraamatu mahuks lugeda 20 autoripoognat ja ühe autoripoogna tõlketasuks keskmiselt 300 eurot, siis koos kirjastuskuludega võimaldab juba ainuüksi lisatoetus aastas avaldada kümmekond uut teost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles