Ida piiripunktides tõuseb ooteala tasu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luhamaa piiripunkt.
Luhamaa piiripunkt. Foto: Sille Annuk / Postimees

Koidula ja Luhamaa piiripunktides tõuseb ooteala kasutamise tasu kuni kahekordseks, Sillamäe ootealal teenustasud seevastu hoopis langevad.

Vastavalt siseministriga allkirjastatud lepingutele tõuseb Luhamaa piiripunktis ooteala kasutamise tasu sõiduautodele 70 sendi võrra – 2,50 eurolt 3,20 eurole. Mootorrataste tasu jääb samaks ning ülejäänud sõiduvahendite tasu tõuseb seniselt 9 eurolt 11,20 eurole.

Koidula piiripunktis tõuseb sõiduautode piiriületusel ooteala kasutamise tasu 8. veebruarist 50 sendi võrra - seniselt 4,5 eurolt 5 eurole. Mootorrattaga piiri ületamisel tuleb maksta senisest 30 senti rohkem ehk kokku 1,80 eurot.

Ülejäänud kategooriate sõiduvahendid peavad aga hakkama maksma kaks korda enam – senise 6 euro asemel 12 eurot.

Koidula piiripunkti ooteala opereeriv Paldiski Sadamate AS taotles hinnatõusu detsembris ministeeriumile saadetud kirjas, milles nentis, et firma tegevus muutus kahjumlikuks maksuameti suvel alustatud piiriületajate kütusekoguste kontrollimise tõttu, mis vähendas järsult korduvpiiriületajate hulka. Ettevõte taotles piiriületuse ooteala tasude tõstmist isegi enam kui nüüd kehtestati.

Lisaks tõuseb reedest piirijärjekorra broneerimistasu seniselt 1,10 eurolt 1,30 eurole.

«Peamisteks hinnatõusu faktoriteks on üldine majanduskeskkonna muutumisest tulenev hinnatõus, sealhulgas elektrituru avanemisega seonduvate kulude kasv, majandamiskulude kasv ning tööjõukulude kasv. Lisaks on üheks hinnatõusu teguriks piiriületajate arvu langus,» ütles siseministeeriumi migratsiooni- ja piirivalvepoliitika osakonnajuhataja asetäitja piirivalveasjade alal Rando Kruusmaa.

«Haldajad on küll alustanud kokkuhoiumeetmeid, kuid sellises ulatuses ei ole võimalik neid ellu viia, et puudu jäävat tulu katta ja samas jätkata kvaliteetse teenuse osutamist,» märkis ta.

Narva piiripunkti ooteala tasud ei muutu ning Sillamäe piirialal hoopis langevad. Vastavalt seadusele lepitakse halduslepinguga tasude suurus kokku üheks aastaks korraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles