Google ja Facebook teenivad palju, ent maksavad vähe

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikad; Facebook, Google

Mitmes Euroopa riigis on vallandunud pahameelelaine suurte internetifirmade vastu, kes pakuvad kohalikul turul teenuseid ja teenivad nendelt tulu, ent makse maksavad vaid näpuotsaga. Kriitika all on eelkõige Google ja Facebook, kes müüvad reklaami ka Eestis.

Nii puhkes nädalavahetusel debatt Rootsis, kui avalik-õiguslik telejaam SVT avaldas Google’i ja Facebooki maksuandmed. SVT kinnitusel tasus Facebook riigile maksudena umbes 90 000 eurot, samas ulatus ettevõtte müügitulu Rootsis kümnete miljonite eurodeni. Google tasus Rootsis mullu maksudena 11 000 eurot, firma ise sai Rootsist tulu aga 350 miljonit eurot.

Soome Kauppalehti vahendas Rootsi rahandusministri Anders Borgi teadaannet, et ta on kõnelnud suurte internetifirmade maksustamisest Saksa ja veel mõne riigi rahandusministriga. Tulevikus olevat võimalik internetifirmade karmim maksustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles