Orden Väino Sarnetile ja Eesti erastamisele

Mikk Salu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Sarnet, erastamisagentuuri juht aastatel 1993-1999.
Väino Sarnet, erastamisagentuuri juht aastatel 1993-1999. Foto: Peeter Langovits

Valgetähe III klassi teenetemärgi saab Väino Sarnet, kes oli erastamisagentuuri juht aastatel 1993–1999 ehk kõige kuumemal erastamisperioodil, kui Eestis müüdi umbes 800 riigiettevõtet ja objekti.

Presidendi otsuses on Sarnetit nimetatud «erastamise korraldajaks», sellisena on see autasu ühekorraga nii talle kui ka erastamisele tervikuna. Seega – Eestis läks erastamine edukalt. «Läks tõesti väga hästi,» ütleb selle kohta ka Tartu Ülikooli professor Raul Eamets. «Tervikuna oli erastamine Eestis väga edukas ja oluline alus meie pikaajalisele edule.»

Kui rääkida inimestega Eesti ülikoolidest või vaadata välisekspertide ja -teadlaste analüüse, kuidas erastamine Ida-Euroopas läbi viidi, siis on Eesti kahtlemata kõige eeskujulikum näide. See ei tähenda, et poleks tehtud vigu, tollal tundus üks jama teist taga ajavat. Sarnet ise ütleb selle kohta, et tollal pidasid kõik teda rahvavaenlaseks – aga nüüd, tagantjärele vaadates on pilt palju selgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles