Aasia niiditõmbajad Euroopa jalgpallis

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Sel nädalal tabas Euroopa jalgpalli suur kokkuleppemängude skandaal, kui Europol teatas, et suure hulga mängude tulemused on olnud kuritegelikest jõududest mõjutatud. Kirjutatakse aina enam, et pettuste juured ulatuvad Singapuri, kust süstemaatiliselt manipuleeritakse jalgpallitulemustega.

Kokku on praegu uurimise all ligi 700 jalgpallimängu, nendest 380 on peetud Euroopas. Matšide tulemuste mõjutamises kahtlustatakse kokku 425 ametnikku ja mängijat, kes on oma juhised saanud kurikaeltelt, kelle jäljed viivad paljudel juhtudel Singapuri. Nende matšidega seotud kurikaelte kasum olevat praegustel andmetel olnud kaheksa miljonit eurot.

Tänu internetiajastule on spordile panustamine muutunud aina lihtsamaks, 2010. aastast pärit näide on üsna ilmekas näitamaks, kui suur raha selles maailmas tegelikult liigub. Nii panustati 2010. aasta jalgpalli MMi mängudele ametlikes kihlveokontorites kokku summa, mis ületab Eesti riigi aastaeelarve (üle seitsme miljardi euro) neljakordselt! Kõige rohkem panuseid tehakse Aasias, kus kihlveod on mõnes riigis igapäevase kultuuri osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles