Noorteühendused ja pensionärideühendused alustasid koostööd

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna tähistatakse rahvusvahelist põlvkondadevahelise solidaarsuse päeva, mille raames alustasid Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) ja Eesti Pensionäride Ühenduste Liit (EPÜL) koostööd.

Esindusorganisatsioonid soovivad koostööalgatusega olla eeskujuks ning murda väärarvamust, nagu ei oleks noortel ja eakatel ühiseid väärtusi ning huve, teatasid ühendused oma pressiteates.

«Nii noored kui ka eakad on ühiskonna ressurss ja neisse peaks vastavalt suhtuma. Mõlemad vanusegrupid on Eestis aga tihtipeale otsustusprotsessidest eemale jäetud. Kahe vastandlikuna näiva eagrupi ühine mure on, et meid puudutavaid seadusi ja otsuseid võetakse liiga tihti vastu ilma sisulise kaasamiseta,» teatas Eesti Noorteühenduste Liidu avalike suhete spetsialist Meelika Jürisaar.

«Raskel ajal, kus toetusi pidevalt kärbitakse, kannatavad just eelkõige sotsiaalsed valdkonnad, aga need otsused mõjutavad otseselt üldist heaolu, iivet, rahva arenguvõimet ja pensionäride toimetulekut,» lisas Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu aseesimees Arvo Einre. «Meie ühenduste ühishuvi on, et otsuseid tehes ei kärbitaks jätkusuutlikkust.»

ENL ja EPÜL julgustavad ka teisi sotsiaalseid gruppe tegema enam koostööd ja suhtuma teineteisesse avatult. Katusorganisatsioonid on ühisel arvamusel, et kodanikuühiskond, demokraatia ja heaolu on kõikide ühikonnagruppide ühine huvi ning inimene on väärtuslik ressurss igas eas.

«Pensionärideühenduste liit näeb, et side noorte ja vanemaealiste vahel üha väheneb. Üksteise tegemistest jäädakse aina enam kõrvale. Meie peame noorte arengut väga oluliseks, sest neid kaasamata ei kasva vastutustundlikke tulevasi otsustajaid, kes ühiskonda edasi arendaks,» kinnitab Einre.

Jürisaare sõnul ei ole katusorganisatsioonid varasemalt koostööd teinud ning tehtud samm on mõlemale ajalooline sündmus, millest loodetakse suurt sisulist kasu.

Eestis on Statistikaameti andmetel ligi 350 000 pensionäri ning noori on 2008. aasta seisu kohaselt ligi 345 000. Katusorganisatsioonid leppisid kokku teha võimalusel koostööd edasiste ühisavalduste, seminaride, konverentside ja ürituste raames, mis panustavad Eesti ja Euroopa kodanikuühiskonna arengusse ning põlvkondadevahelisse koostöösse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles