Käilakuju taastatakse Rootsis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Küllike Rooväli

Eesti Meremuuseum ja Lääne-Rootsi konserveerimiskeskus sõlmivad koostööleppe, mille järgi viiakse tunamullu kalalaeva poolt Soome majandusvööndi vetest «püütud» vanaaegne purjelaeva käilakuju restaureerimisele Rootsi Göteborgi, kus on nii mahuka töö jaoks sobivad tingimused ja teadmised. Mitusada aastat vana leiu tõi Läänemaale Dirhami sadamasse üks Soome kalalaev, mille meeskond andis selle üle meremuuseumile. Vahepealse aja on Eesti jaoks üliharuldane leid veetnud meremuuseumi fondihoidlasse ehitatud spetsiaalses basseinis õige koostise ja temperatuuriga vees.


Kuju konserveerimine Rootsis kestab ligi kaks aastat, alguses selle seisund dokumenteeritakse, siis puhastatakse ta meresetetest ja korrosioonist ning eraldatakse mehekuju laeva vööritäävist, mille külge ta kinnitatud on. Vööritääv võetakse detailideks ja puhastatakse, et see hiljem taas kokku panna. Pärast põhjalikku pesu impregneeritakse nii kuju kui vööridetailid polüetüleenglükooliga ning paigutatakse vaakumsügavkülma – see stabiliseerib kõik allesjäänud puidurakud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles