Tammemägi: Harju maavalitsusest on saanud Rajasalu kättemaksukontor!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Tammemägi.
Karin Tammemägi. Foto: Erakogu

Möödunud nädalal lahvatas skandaal Harju maavanema Ülle Rajasalu ümber, keda kahtlustatakse ametipositsiooni ärakasutamises ehk riikliku järelevalve nime all nõiajahi korraldamises oma lapselapse lasteaiaõpetaja vastu.


Minu ja paljude teiste jaoks polnud selles uudises midagi uut – see on ju reformierakondlane Rajasalu oma «tuntud headuses», kellele on ametipositsiooni ärakasutamine tavapärane töövorm. Maavanemana hakkas ta oma ametipositsiooni ära kasutama juba enne sellele asumist - puutusin sellega isiklikult kokku.

Nimelt, peale seda, kui 2009. aastal Reformierakond sai lõpuks kauaoodatud võimaluse mehitada Harju maavanema ametikoht, alustas tulevane maavanem veel ametisse asumata «puhastustööd». Juhtisin tol ajal Harju maavalitsuse haridusosakonda. Käimas oli struktuurimuutus, mille tulemusena liideti haridusosakond sotsiaal- ja tervishoiuosakonnaga.

Kõigi eelduste kohaselt pidin hakkama seda liitosakonda juhtima, kuna mul oli selleks vastav ettevalmistus ja nõutavad kogemused. Mulle tegigi vastava ettepaneku Jaan Mark, kes täitis ajutiselt maavanema ülesandeid. Pakkumisega koos esitas Mark tungiva soovituse seda ametikohta mitte vastu võtta (!), kuna tulevane maavanem ei soovi maavalitsuses Keskerakonda kuuluvat töötajat näha.

Soovitusega koos sain ähvarduse, et kui ma nii ei talita ja pakutud ametikoha ikkagi vastu võtan, siis laseb Rajasalu mu nii või teisiti lahti. Mark väitis kahetsedes, et vahendab vaid tulevase maavanema sõnu ja soovi, tema ise on vaid sõnumitooja. Otsustasin tõesti tol hetkel töökohast loobuda ja võtta vastu sellega kaasnev koondamishüvitis. Ei näinud mingit mõtet nii piiratud juhi alluvuses töötada, aga loobumise teksti lisasin, et teen seda poliitilise tagakiusamise pärast.

Suhtlen ka täna endiste kaastöötajatega, kes on mulle kurtnud, et maavanem nõuab neilt mitmete omavalitsuste, aga eriti Tallinna haridusasutuste riikliku järelevalve teostamisel ilmtingimata mõne rasvase puuduse leidmist ja ettekirjutuste tegemist. Raske öelda, kas maavanem täidab oma erakonna tellimust või see on tema isiklik vandenõu kõigi vastu, kes esindavad tema omast erinevat maailmavaadet.

Tallinna haridusasutuste pärast ma ei muretse, pealinna haridusamet on tugev ja suudab ülekohtule vastu seista. Aga õpetaja ründamine maavanema poolt ületab juba kõik piirid – riiklikust järelevalvest on saanud seeläbi farss ning tõsise löögi on saanud maavanema institutsiooni usaldusväärsus. Harju maavalitsus pole enam omavalitsusi abistav ja toetav asutus, sellest on saanud Rajasalu kättemaksukontor ja poliitilise tellimuse teostaja. Regionaalministril on nüüd hea võimalus olukord päästa ja Harju maavanem välja vahetada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles