Põhiseaduse Assamblee liikmed koonduvad klubisse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhiseaduse Assamblee liikmed 2007. aastal
Põhiseaduse Assamblee liikmed 2007. aastal Foto: Toomas Huik / Postimees

1991. aastal Eesti põhiseaduse koostamiseks loodud Põhiseaduse Assamblee liikmed kogunevad järgmisel nädalal, et moodustada liikmete klubi.

Klubi asutamise üks initsiaator Ivar Raig ütles Postimehele, et käis klubi loomise idee välja umbes poole aasta eest 20. Augusti Klubi üritusel Tartus. Praeguseks on mõte kogunud tema sõnul toetajaid ning järgmisel reedel kogunetaksegi klubi asutama. Ta avaldas lootust, et riigikogu teabekeskuses toimuval asutamiskoosolekul osaleb assamblee praegu elus olevast 46 liikmest vähemalt pool.

Raig põhjendas klubi loomist sooviga, et põhiseaduse autoreid kaasataks senisest enam põhiseaduse tõlgendamisse. «Teisisõnu, et põhiseadust ei tõlgendataks täielikult ilma nendeta, sest praegu on tõlgendamisega mindud põhiseadusest kohati juba liiga kaugele,» ütles ta.

Asutamiskoosoleku järel kohtuvad klubi liikmed tema sõnul Ülle Madisega, kes oli põhiseaduse kommentaaride mullu ilmunud kolmanda väljaande peatoimetaja.

«See ongi klubi esimene üritus, kus Ülle Madise tutvustab põhiseaduse kommenteeritud väljaannet. Oleksime eeldanud, et põhiseaduse autoreid kaasatakse juba enne, aga parem hilja kui mitte kunagi,» lausus Raig, kelle sõnul järgneb ettekandele arutelu, kas anda tuleks ka omapoolseid kommentaare selle kohta, mida põhiseaduse autorid tegelikult on mõelnud.

Põhiseaduse Assamblee (algse nimetusega Põhiseaduslik Assamblee) kogunes oma esimesele istungile 13. septembril 1991. Põhiseaduse ja selle rakendamise eelnõud valmisid seitsme kuuga ning 1992. aasta 10. aprillil lõpetas assamblee oma töö. Põhiseadus võeti vastu sama aasta 28. juunil toimunud rahvahääletusel.

Põhiseaduse Assambleesse kuulus 30 ülemnõukogu ja 30 Eesti Kongressi lähetatud saadikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles