Mart Laidmets: kes tappis avatud ülikooli?

Mart Laidmets
, haridusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laidmets
Mart Laidmets Foto: Sille Annuk

Suurim ja tegelikult ka ainus muudatus, mida kõrgharidusreform n-ö avatud ülikooli toob, on see, et vastuvõtul ei tohi rakendada madalaimat lävendit. Tegelikult pole sellist õppevormi nagu avatud ülikool kunagi riiklikult määratletud ega reguleeritud. Tartu Ülikoolis tähendab see osakoormusega või kaugõppes õppimist. Osakoormus tähendab õppekava täitmist 50–75 protsendi ulatuses.

Osakoormusega õppivatelt tudengitelt võib ülikool küsida raha ka järgmisel aastal. Samas kui osakoormusega õppima asunu täidab õppekavast enam kui 75 protsenti, liigub ta automaatselt n-ö tasuta õppesse, kus kehtivad hoopis teised reeglid.

Mõned ülikoolid nimetasid ja nimetavad avatud ülikooliks hoopis eksternatuuri, kus inimesed õpivad, olemata üliõpilased – nad täidavad semestris õppekavast vähem kui 50 protsenti. Seega on ülikooli enda valida, mida ta avatud ülikooliks nimetab. Oleks hea, kui ülikoolid segaduste vältimiseks mõiste sisus kokku lepiksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles