Agu Laius: kontroll on vajalik, usaldus on võimalik

Agu Laius
, Kodanikuühiskonna Sihtkapitali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Laius.
Agu Laius. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Kui rääkida vabaühendustele antud raha kasutamise kontrollist rahastaja vaatekohast, tuleks kõigepealt küsida, mida ja millal kontrollida. Vaevalt keegi kahtleb, et saavutada on vaja raha sihipärane ja otstarbekas ning kuluefektiivne kasutamine. Loomulikult tuleb järgida seadusi, kehtestatud kordasid ja reegleid.

Tihti sellest hädad alguse saavadki. Ühing ei tunne seadusi ega vaevu nendega tutvuma, vaid teeb asju nii, nagu heaks arvab, seadusi eirates. Ise selgitades, et meie teame kõige paremini, mida ja kuidas teha. Sellega ei saa avaliku raha eraldaja leppida.

Eestis ei ole selgelt määratletud, millised on vabaühenduste rahastamise liigid ning millal ja kuidas neid rakendada. Ideaalis peaks olema nii, et sõltuvalt kasutatavast rahastamisliigist tuleb korraldada ka kontroll täiesti erinevalt. Projektitoetuste kasutamist on vaja kontrollida rohkem, tegevustoetuste puhul piisab, kui veenduda, et kokkulepitu on sisuliselt tehtud. Meil aga peetakse kõiki eraldatud toetusi projektitoetusteks ja see on viinud kontrolli ületähtsustamisele – kõike on vaja kontrollida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles