Riigikogu arutab laevameeskonna osalemist NATO merejõudude grupis

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti eelmine laevakaitsemeeskond saabus tagasi Tallinna mullu novembris.
Eesti eelmine laevakaitsemeeskond saabus tagasi Tallinna mullu novembris. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikaitsekomisjon andis täna parlamendi menetlusse eelnõu, mille kohaselt osaleb Eesti sel aastal kuni 15 laevameeskonna liikmega NATO merejõudude grupi koosseisus.

NATO alaline merejõudude grupp (SNMG1) on NATO liikmesriikide sõjalaevadest ja võimetest koosnev multifunktsionaalne mereüksus, mis osaleb mereõppustel ja kriisiohjes ning toetab ja esindab NATO allianssi sõjalistes konfliktides. Üksust võidakse muu hulgas kasutada NATO piraatlusevastasel operatsioonil Ocean Shield India ookeani lääneosas ja terrorismivastasel operatsioonil Active Endeavour Vahemeres.

Eesti panustab grupi koosseisu kuni 15 laevameeskonna liikmega, kes täidavad eelnõu seletuskirja kohaselt teatud ametikohad Saksamaale kuuluvatel sõjalaevadel. Peale tavapäraste meresõiduga kaasnevate meeskonnategevuste kuuluvad Eesti kaitseväelaste ülesannete hulka laeva turvalisuse tagamine ning tsiviillaevade ja nende lasti kontroll, et tuvastada piraatlusega tegelevaid laevu.

Kaitseväelaste operatsioonieelsed ja -aegsed kulud ulatuvad hinnanguliselt 166 000 euroni, mis kaetakse kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvest.

Eesti kaitseväelased osalevad lisaks ka Euroopa Liidu piraatlusevastasel operatsioonil Atalanta. Tegu on ühenduse tähtsaima sõjalise operatsiooniga, mis tagab laevaliikluse turvalisust niinimetatud Aafrika Sarve piirkonnas, sealhulgas Somaalia rannikul. Eesti on operatsioonil osalenud alates 2010. aasta lõpust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles