Oliver Kund: see plekk laigulisel vormil

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kund
Oliver Kund Foto: Mihkel Maripuu

Eesti on selline riik, kus täisealiseks saanuna hakkavad noored mehed osalema kuni kümme aastat vältaval kestvusspordiala võistlusel nimega ajateenistuse vältimine.

Selle käigus tuleb sõeluda arstide vahet, peituda postiljonide eest, kolida välismaale, teha lapsi või saata korda kuritegu. Uskumatu, aga seadus pakub isegi kuut õlekõrt, mida oskuslikult kasutades võib mängu kiirkorras võita või saada võimaluse mõni aasta raja kõrval kummi venitada. Vähestel on piisavalt väärikust, et nad juba stardijoonel loobuks.

Tehkem siis finišiprotokoll. Kaitseressursside ameti aruande järgi pidanuks 1982. aastal sündinud meestest 2011. aastaks ajateenistuse läbima 8429, seda tegi neist 33,8 protsenti. Enam kui 45 protsenti tunnistati haigeks, ülejäänud olid kas kriminaalkorras karistatud, teeninud teise riigi vägedes või ei saanud amet neile jälile. 14,4 protsenti ei läbinud ajateenistust aga pealtnäha põhjuseta – nad said 28 aastat vanaks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles