Poliitika kolib poodi

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kairi Uustulndi sõnul soovib reformipartei avatumaks muutuda.
Kairi Uustulndi sõnul soovib reformipartei avatumaks muutuda. Foto: Mihkel Maripuu

Ameerikalikult uudse lähenemisega püüab Reformierakond saada kolme aastaga kuni 50 000 parteipiletita toetajat ehk vabatoetajat.

Poodi minnes tuleb peale ostunimekirja varsti valmis mõelda ka vastus Reformierakonna inimestele, kes püüavad teid erakonna vabatoetajaks värvata ja toetust saada.

Oma viimasel volikogul veebruari alguses arutles kahaneva toetusega Reformierakond selle üle, kuidas muutuda avatumaks, rahvale lähedasemaks, kuidas suurendada erakonna toetust mitte ainult parteipiletiga inimeste näol, vaid ka nende abil, kes lihtsalt sooviks toetada Reformierakonna maailmavaadet. Ja miks mitte küsida seda toetust (ja ka raha) otse kaubanduskeskustes?

Seepärast olge valmis, et ühel hetkel peatavad teid valitsuspartei inimesed, uurivad teie veendumusi, tutvustavad oma valimisprogrammi ja läbimurdel küsivad teie isikukoodi ja nime, ning 10 või 20 eurot rändab parteikassasse.

Võimalus kaasa lüüa

Kaubanduskeskustele ja rahalistele toetustele keskendumine on ajakirjanduslik lihtsustus, Reformierakond soovib poliitikategemise sisulist muutmist, inimeste pidevat, laiemat ja avatumat kaasamist sisuliste küsimuste arutamisse ja otsustamisse. Samuti erakonna programmi koostamisel.

Kõrgele seatud eesmärgi kohaselt soovib Reformierakond saada aastaks 2015, mil toimuvad ka riigikogu valimised, 30 000 – 50 000 vabatoetajat.

Peaministri büroo juhataja Kairi Uustulndi sõnul näitab ka Rahvakogu protsess, et inimestel on ideid ja tahet olla kaasatud ja kuulda võetud ka valimistevahelisel ajal, ka erakonda kuulumata. «Soovime pakkuda ka neile, kes pole erakonna liikmed, võimalust tagasisideks, võimalust otsustamisel kaasa lüüa,» selgitas Uustulnd.

Uustulnd tõdes, et kaubanduskeskused on tõesti kohad, kus inimesed hõlpsalt kätte saab, kuid see ei jää ainukeseks võimaluseks, vabatahtlikult saab liituda ka interneti teel. «Rahaline toetus on üks osa ideest, see pole peamine. Väärtust omab andmebaas ja kontaktid, mille kaudu hakkab liikuma infovahetus, kus ja kuidas on võimalik abiks olla,» ütles Uustulnd.

Nii on näiteks USAs kasutusel konkreetsed ankeedid, kus kirjas vabatoetaja nimi, kontakt ja piirkond ning on võimalus ka ära märkida, millistes tegevustes on inimene valmis kaasa lööma. Kas käia kellegagi kaasas ukselt uksele suhtluses, kas keegi on valmis panema oma aeda üles sildi, keda toetab, ehk soovib keegi valmisperioodil aidata oma transpordiga või rahaliselt toetada.

Kui palju on Reformierakond selle sammuga nõuks võtnud vastata kriitikale, et Reformierakond elab omas maailmas, rahvast eemal? «Oleme alati soovinud olla õppiv organisatsioon. Meie veelgi avatumaks muutumine on õige tee,» tõdes Uustulnd.

Kohalikud valimised sel sügisel ei ole konkreetne siht, kuid osa piirkondi on juba teatanud, et kaaluvad oma linnapeakandidaadi tutvustamisel otsida vabatoetajaid. Viimastel kohalikel valimistel oli Reformierakond samuti kaubanduskeskustes, siis uuriti, millised on konkreetse piirkonna, linnaosa suurimad probleemid, ja neist sündisid valimislubadused. «Oma arvamust, muresid avaldati toona väga meelsasti,» tõdes Uustulnd.

Reformierakond on hoolimata raskest möödunud aastast suutnud oma liikmeskonda kasvatada. Jaanuaris võeti vastu ligi 600 liitumissoovi, eesmärgiks on vabariigi aastapäevaks kasvada kõige suurema liikmeskonnaga erakonnaks Eestis.

Sotsiaaldemokraatide peasekretär Indrek Saar kommenteeris, et tema meelest peaks Reformierakond kõigepealt erakonna sees asjad korda saama.

«Kui Reformierakond kiitleb, et neil on kaugelt üle 10 000 liikme, kuid liikmemaksu maksavad neist vaid paarsada ja nende endi ridadest on kuulda nurinat erakonna sisedemokraatia üle, siis õigem oleks enne ikka kodus sees asjad korda ajada kui tänavale inimesi hullutama minna,» leidis Saar.

Otsesuhtlus toob raha

Sotsid ise püüavad aktiveerida võimalikult palju oma erakonna liikmeid ja panustada valimiste eel pigem sotsiaalmeediale. «Oleme püüdnud kogu aeg kõigile avatud olla, mitte ainult enne valimisi, ja kasutame sotsiaalmeediat, et toetajate ringi laiendada, väärt ideid ja mõtteid kuulda võtta,» rääkis Saar sotside taktikast.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal leidis Reformierakonna ideed kommenteerides, et tegemist pole millegi muu kui inimeste kontaktide-andmete kogumisega. «Viimaste valimiste põhjal on Keskerakonnal 135 000 vabatoetajat ehk meie poolt hääletajat, kuid me ei asu nende kõigi andmeid koguma,» ütles Toobal, lisades, et kuna raha on vähe, siis keskenduvad tema hinnangul kõik erakonnad otsesuhtlemisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles