Herkel võrdles ENPAs Venemaad orwelliliku ühiskonnaga

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia riigilipp.
Gruusia riigilipp. Foto: AFP / Scanpix.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni juht Andres Herkel võrdles oma tänases sõnavõtus Venemaad George Orwelli raamatutes kujutatud düstoopilise ühiskonnaga.

Täna arutas ENPA Venemaa-Gruusia sõja jätkuraportit, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Herkel esines nimetatud päevakorrapunktis sõnavõtuga.

«Olukorda, millega me oleme täna silmitsi, on kirjeldatud juba aastakümneid varem. See oli suur briti kirjanik George Orwell, kirjutades «Me kõik oleme võrdsed, aga on keegi, kes on palju võrdsem kui teised»,» meenutas Herkel.

«Me oleme järk-järgult leppinud sellega, justkui oleks Vene Föderatsioonil rohkem õigusi kui teistel liikmesriikidel,» märkis Herkel oma kõnes.

Herkeli sõnul on sellise hoiaku tagajärjeks olukord, kus Euroopa Nõukogul on liikmesriik, kes võib rünnata naaberriiki ja okupeerida tema territooriumi, võib korraldada oma passide pealesunnitud jagamise teise riigi kodanikele, võib avaldada teisele riigile survet, et välja vahetada sealne valitsus, võib tunnustada mitte-riike ehk jõuga loodud separatistlikke režiime, võib takistada rahvusvaheliste vaatlejate ligipääsu konfliktialale, võib arendada oma sõjalisi baase ja kohalolekut teise riigi territooriumil ning võib oma tegevusega põhja lasta Euroopa Inimõiguste Kohtu töö.

«Me tahame, et meie organisatsioon oleks tõeliselt väärtuspõhine ja tahame samal ajal, et Venemaa oleks selle organisatsiooni liige. See soov iseenesest on positiivne ja soovitav, kuid kaugeneb iga päevaga reaalsusest. Samm-sammult on see muutunud järjest võimatumaks,» tõdes Herkel täna assambleel.

«Küsimus, millele me peame vastama, on keeruline, kuni me ei tee selgeid järeldusi Venemaa käitumisest.  Kuidas me suudame inimestele selgitada, et see organisatsioon siin on jätkuvalt meie ühiste väärtuste «kodu» ja mitte Orwelli maailm ehk «loomade farm», nagu tema seda kutsus?» küsis Herkel.

Homme, assamblee kevadistungi viimasel päeval on arutusel inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni protokoll nr 14, kus samuti käsitletakse Venemaa kui Euroopa Nõukogu liikmesriigiga seonduvat.

Kevadistungist võtavad Eesti delegatsiooni koosseisus osa veel riigikogu aseesimees Kristiina Ojuland ning liikmed Mailis Reps, Aleksei Lotman ning Indrek Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles