Klaas filmiloojatega kohtumisest: rikki läinud telefon on remonditud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu kultuurikomisjon.
Riigikogu kultuurikomisjon. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Parlamendi kultuurikomisjoni esimees Urmas Klaas ütles pärast kultuuriministri ja filmivaldkonna esindajatega kohtumist, et avalikkuses palju kõlapinda saanud filmi instituudi loomise ja juhtimisega seotud probleemid on tänaseks lahenenud.

Klaas ütles Postimehele, et filmivaldkonna esindajate eelmisel nädalal tõstatatud mured on leidnud praeguseks loomuliku lahenduse. «See on kummaline probleem, mis tagantjärele tõenäoliselt taandub rikki läinud telefoni fenomenile,» märkis ta.

Tema sõnul on kultuuriministeerium palunud filmivaldkonna esindusorganisatsioonidel esitada filmi instituudi nõukogusse kaks konsensuslikku kandidaati. «Sellega ollakse rahul ja neid kandidaate praegu sõelutakse, nii Artur Talvik ja Ilmar Raag täna kinnitasid,» rääkis Klaas.

Samuti pole tema kinnitusel alust murel, nagu oleks instituudi juhatuse liikme konkurss läbi kukkunud, sest seal osaleb praeguse seisuga seitse kandidaati. Peale selle on tema sõnul loomisel ka filmi instituudi nõukoda, mis peaks kultuuriministri ja filmivaldkonna esindusorganisatsioonide otsesuhtlemist soodustama. «Rikki läinud telefon, ma loodan väga, on nüüd ära remonditud,» lisas Klaas.

See on kummaline probleem, mis tagantjärele tõenäoliselt taandub rikki läinud telefoni fenomenile.

Kultuurikomisjon otsustas eile, et lükkab edasi tänaseks varem planeeritud külaskäigu Tallinna ülikooli ning kohtub istungil hoopis filmivaldkonna esindajatega. Kohtumisel osalesid nii kultuuriminister Rein Lang, kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene kui filmiloojate esindajatena Ilmar Raag ja Artur Talvik.

Filmivaldkonna esindajad tõstatasid filmi instituuti puudutavad probleemid eelmisel nädalal tehtud pöördumises, millele andis allkirja ligi 30 inimest. Nad nõustusid, et filmi sihtasutuse jätkuvas töös oli vaja teha muudatusi, kuid leidsid, et kultuuriministri ainuotsustav tegevus ümberkorralduste läbiviimisel ja uue juhtkonna ametisse kutsumisel on olnud sobimatu.

Filmiloojad tegid ettepaneku filmi instituudi juhatuse liikme ja peaprodutsendi ametisse määramise otsustamine edasi lükata ning soovisid, et instituudi nõukogusse määrataks ka vähemalt kaks filmivaldkonna organisatsioonide delegeeritud asjatundjat.

Filmi instituudi nõukokku kuuluvad aasta algusest Paavo Nõgene, Anvar Samost, Jaanus Rohumaa, Rein Oja, Hagi Šein, Maarika Tuusis ja Jaanus Reisner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles