Vietnamlased: reisida aitas vahemees

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Eestis piiririkkumiselt tabatud 19 vietnamlast ja armeenlane maalisid kohtusaalis oma ütlustega pildi sellest, kuidas nad omapäi Venemaale paremat elu otsima läinuna ühtäkki Eesti piirile toimetati ja kuidas kogu plaani orkestreeris eurooplasest «reisikorraldaja».

Kui vietnamlased läinud teisipäeval Tartu kohtuniku ette ristküsitlusele toodi, oli tulemuseks hulk üldjoontes ühemustrilisi, ent vasturääkivustega pikitud lugusid. Mustades vatiinjopedes saatusekaaslased, kelle seas neljateistaastane poiss ja kahe lapse ema, väitsid kohtus kui ühest suust, et nad ei tunne üksteist. Euroopa tööturule pääsemise nimel panid nad mängu suure raha või koguni võlaorjuse.

Istungite protokollidest selgub, et enamiku vietnamlaste jutt matkib 23-aastase Hoangi lugu. Abielus ja kahe lapse isa rääkis kohtunikule, kuidas ta 2012. aasta esimeses pooles lahkus pere juurest Vietnamist Venemaale, lootuses teenida seal mõnekuuse turismiviisa vältel raha. Mõni meestest sõi seejärel kokaleiba, mõni ehitas, enamik jäi aga ametita. Viisa lõppemisel muutusid nad ühtviisi illegaalideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles