Uus aasta tõi krõbedama maamaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saue elanik Helen Napp peab talle kuuluva krundipoole eest tänavu maksma 3,57 korda rohkem kui mullu.
Saue elanik Helen Napp peab talle kuuluva krundipoole eest tänavu maksma 3,57 korda rohkem kui mullu. Foto: Liis Treimann

Rahandusministeeriumi prognoosi järgi laekub omavalitsustele tänavu maamaksu peaaegu niisama palju kui mullu, mil seda koguti 59 miljonit eurot. Kodualuse maa maksuvabastuse tõttu pääsevad eraisikud umbes 10,5 miljoni euro tasumisest. Paljud omavalitsused otsisid saamata jäävale maksutulule katteallikat ning leidsid selle kõige lihtsamast kohast – maamaksumäära üldisest tõstmisest.


Suurte kruntide omanikud seisavadki nüüd omapärase olukorra ees: 1500 ruutmeetrit on küll maksuvaba, aga sellest üle jääva maa eest tuleb tasuda senisest kõrgema maksumäära järgi. Mõni vald on asja korraldanud nii, et 3000-ruutmeetrise krundi omanik maksab tänavu sama palju kui mullu, kuigi pool krunti on maksuvaba – vald tõstis maksumäära lihtsalt kahekordseks.

Kui inimesel on mitu kinnistut või pole ta end õigel ajal oma kodukinnistule registreerinud, ootab teda tänavu mullusest palju krõbedam maksuteade. Sauelast Helen Nappi tabas jaanuaris halb üllatus, kui ta sai maamaksu arve, mis oli 3,57 korda suurem kui möödunud aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles