Kolmas maailm loodab saada «oma» paavsti

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi paljud katoliiklased tunnistasid veel eilegi šokki paavsti ootamatu lahkumisteate pärast, on vähemalt osa poepidajaid olukorraga kiirelt kohanenud. «Nägemist,» ütles see juba eile Napolis müügil olnud kohvriga Benedictus XVI kuju.
Kuigi paljud katoliiklased tunnistasid veel eilegi šokki paavsti ootamatu lahkumisteate pärast, on vähemalt osa poepidajaid olukorraga kiirelt kohanenud. «Nägemist,» ütles see juba eile Napolis müügil olnud kohvriga Benedictus XVI kuju. Foto: AP/Scanpix

Paavsti lahkumisavaldusest vapustatud kirikus üht selget favoriiti tema asemiku rolli ei paista.

Kas pärast pisut üle 30 aasta kestnud pausi läheb katoliku kiriku juhtimine taas itaallase kätte või tõuseb uueks paavstiks hoopis mõni aafriklane, ameeriklane või hoopis noorepoolne Filipiinide esindaja, seda hakati intensiivsemalt arutama eile, kui kirikupea tagasiastumisteatest põhjustatud üllatus mõnevõrra vaibus.

Ajakirja Foreign Policy hinnangul ei saa sel korral ka nimetada ühtki sellist favoriiti, nagu seda oli kardinal Joseph Ratzinger aastal 2005. Üks kõlav märkus esimestest konklaavi puudutavatest eelvaadetest oli aga see, et kuna suur osa tänapäeva katoliiklastest elab väljaspool Euroopat, ei pruugi ka uus kirikupea eurooplane olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles