Tuumarelvaga Põhja-Korea tekitab teistes hirmu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlased jälgimas Tokyos uudist Põhja-Korea tuumakatsetusest.
Jaapanlased jälgimas Tokyos uudist Põhja-Korea tuumakatsetusest. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea viis hoiatusi trotsides läbi oma ajaloo kolmanda tuumakatsetuse, mis pälvis maailma plahvatusliku reaktsiooni.

«Tuumakatsetus oli vaid esimene samm, mille puhul me rakendasime nii suurt vaoshoitust kui võimalik,» teatas Põhja-Korea välisministeerium AFP vahendusel pärast seda, kui riik oli Põhja-Hamkyongi provintsi mägipiirkonnas asuvates maa-alustes šahtides läbi viinud järjekordse tuumakatsetuse. «Kui USA jätkuva vaenulikkusega olukorda veelgi komplitseerib, ei jää meil teist võimalust kui jätkata veelgi jõulisemate sammudega,» hoiatas ministeerium.

Eesti aja järgi veidi enne kella viit teisipäeva varahommikul registreeritud tuumakatsetuse võimsus polnud eile veel kindlatest allikatest tõendatav. Erinevate riikide seismoloogiajaamad teatasid aga Põhja-Korea kirdeosas Kilju piirkonnas maa-alusest tõukest, mille tugevuseks pakuti 4,9–5,1 magnituudi, mis on võimsam kui varasemate katsetuse korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles