Soetusmaksumus või turuväärtus?

, Uus Maa Kinnisvarabüroo hindamisosakonna juhataja, kutseline hindaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professionaalsed hindajad jälgivad ja analüüsivad pidevalt kinnisvaraturu infot, maandades vara turuväärtuse kajastamisega seotud riske.
Professionaalsed hindajad jälgivad ja analüüsivad pidevalt kinnisvaraturu infot, maandades vara turuväärtuse kajastamisega seotud riske. Foto: Scanpix/CORBIS

Raamatupidamise aastaaruannete koostamisel on kinnisvarainvesteeringute puhul kohustuslik kasutada õiglase väärtuse meetodit – õiglast väärtust on võimalik usaldusväärselt hinnata mõistliku kulu ja pingutuseta.

Objektiivseima tulemuse raamatupidamises annab kinnisvarainvesteeringu kajastamine õiglases väärtuses ja aktiivse turu korral on selle parimaks indikaatoriks kinnisvarainvesteeringu turuväärtus.

Alternatiivselt kasutatud soetusmaksumuse meetodit kasutati varem pigem järjepidevalt (ehk valiti, kas õiglase väärtuse või soetusmaksumuse meetod ning kasutati jätkuvalt), kuid nüüd kajastatakse kinnisvarainvesteeringuobjekti soetusmaksumuse meetodit vaid siis, kui õiglast väärtust ei ole enam võimalik mõistliku kulu ja pingutusega usaldusväärselt hinnata, ning seda vaid senikaua, kuni õiglast väärtust on taas võimalik usaldusväärselt hinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles