Raport: kuidas võidelda äärmuslusega internetis?

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Rahvusvahelise radikaliseerumise ja poliitilise vägivalla uurimise keskuse raport kutsub üles kasutama uudseid meetodeid internetis leviva äärmuslusega võitlemiseks.



Raport mõistab hukka senise tavataktika, kus arvatakse, et äärmusliku materjali internetist kõrvaldamine või sellele ligipääsu takistamine lahendab probleemi.

Nende uuringud näitavad, et taoline taktika on jõhker, kallis ja arengut takistav ehk annab soovitule vastupidise efekti.

«Radikaliseerumine on paljus pärismaailma fenomen, mida ei saa lahendada lihtsalt sellele «vett peale tõmmates»,» leiavad raporti koostajad.

«Ükskõik, milline online-radikaliseerumisega võidelda kavatsev strateegia peab võtma sihiks luua keskkond, kus selliste materjalide tootmine ja tarbimine ei muutu ainult raskemaks tehnilises mõttes, vaid vastuvõetamatuks ja vähem ihaldatavaks»

Nemad pakuvad selleks neljaosalist lahendust: äärmuslike materjalide koostajate kinnipidamine, online-kogukondadele võimu andmine eneseregulatsiooniks, äärmuslike sõnumite külgetõmbavuse vähendamine ja positiivsete sõnumite levitamine

Raporti koostajate esimene soovitus on teha internetti äärmuslikke teateid üles panevatele inimestele haaranguid, millele järgneksid reaalsed süüdistused. See annaks signaali, et veebiäärmuslus ei ole seadustest kõrgemal.

Teiseks soovitatakse luua internetikasutajate ekspertide kogu, mis parandaks taolistest lehekülgedest teavitamist ning tõhustaks kaebuste esitamist. Nii oleks tavaliste internetikasutajate hääl paremini kosta.

Kolmandaks peetakse väga oluliseks seda, et inimesi õpetataks internetis levitatavasse materjali kriitiliselt suhtuma. Eriti oluline on koostajate sõnul, et lapsed ja noored õpiksid eristama usaldusväärset materjali, mistõttu väheneks huvi netis leviva äärmusluse vastu.

Neljas soovitus on positiivsete sõnumite jõulisem väljatoomine. Selleks soovitatakse luua sõltumatu fond, mis aitaks rahastada äärmuslusele vastu seisvaid rohujuure-tasandi projekte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles