Mihkel Mutt: «Aborigeenlust» ületada püüdes

Mihkel Mutt
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Mutt
Mihkel Mutt Foto: Mihkel Maripuu

Kolumnist Mihkel Mutt kirjutab, et ajalooteadus ei pea olema rahvusliku identiteedi loomise aluseks, kuid miski peab ka sellega tegelema. Kui identiteeti ei taastoodeta, siis käib rahvus alla.

Kuidas me seda ka ei sõnasta või hinda – selge on, et uues «Eesti ajaloo» teises köites on fookus viidud enesekesksuselt muukesksusele. (Konnaperspektiivile on lisatud kotkaperspektiivi, nagu väljendus üks autoreid Ivar Leimus.) See, kuidas me end ise näeme või näha tahaksime, on asendatud sellega, kuidas me funktsioneerime ja paistame suurema süsteemi osana.

Seetõttu (ja võimalik, et paradoksaalselt) on raamat «ebamoodne», sest ujub vastuvoolu ajalookirjutusele, mis on viimased kolmkümmend viis aastat maailmas laineid löönud. Pean silmas postkolonialistlikku diskursust. Viimane rõhutab vajadust näha asju just nimelt «teise» vaatepunktist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles