Margus Sardis: maadluse surm

, MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Sardis
Margus Sardis Foto: Erakogu

Uudis, et maadluse kestvus olümpia-­alana on seatud suure kahtluse alla, ei ole mitte ainult üllatuslik, vaid lausa mõistetamatu. Eesti maadlejatest ja nende saavutustest on kirjutatud kümneid kilomeetreid ja sad­u tonne, mistõttu ei ole vajalik sel teemal siin pikemalt peatuda. Siiski pole möödunud sajandi alguse maailmameestest matikangelased mitte ainult suured sportlased, vaid neis peegeldub ka meie rahva edasipürgivus ja jõud. Kuulsad maailmas, ei pruukinud nad olla kõige tugevamad kodus.

Nii näiteks kõneleb legend ühest maadluskuulsusest, et kui ta oli pärast edukat ilmaturneed koju naasnud, võttis vanem vend ta ette, tegi ta turja üsna kiiresti prügiseks ning ütles: «Haina tuleb teha, mitte ringi hulkuda.»

Kas tegelikkus just selline oli, aga kindlasti aitasid eesti soost rammumehed kaasa rahvusliku eneseteadvuse tekkele ja arenemisele. Tänu sellele võeti ka okupatsiooni ajal pärjatud maadlejaid vastu erilise soojusega, kuna tegemist oli justkui rahvusliku spordiala tippudega. Heiki Nabi võimas soorituste jada ja tulemus viimastel suvemängudel raputas ka juba unustuse hõlma vajunud saavutustelt tolmu ja andis motivatsioonilaksu paljudele noortele sportlastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles