Eesti ametnikud võitlevad tubakareeglite vastu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tubakatooted. Foto on illustratiivne.
Tubakatooted. Foto on illustratiivne. Foto: Priit Simson

Rahandus- ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on kriitilised Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu tubakatoodete direktiivi eelnõu suhtes. Eesti seisukoha projekt direktiivile pidi jõudma valitsusse eelmisel nädalal, ent projekti koostav sotsiaalministeerium palus ajapikendust märtsi alguseni.

Kui direktiiv 2015. või 2016. aastal jõustub, peavad tubakatoodete pakenditel olema praegusest suuremas kirjas hoiatused kõigil pakendi külgedel. Direktiiv teeb pilthoiatused sigaretipakil kohustuslikuks, keelustab maitse- ja lõhnaainetega sigaretid ja tubaka, sealhulgas mentooliga sigaretid. Lisaks keelustab direktiiv naiste seas populaarsed peenikesed sigaretid, piirab värvi ja muude kujunduselementide kasutamist pakendil ning kehtestab standardi sigaretipaki suurusele.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) hinnangul piiravad tubakatoote pakendile kavandatud nõuded ebaproportsionaalselt ettevõtjate kaubamärgi kasutamise õigusi, kuna tekst- ja pilthoiatus ning identifitseerimistunnus võtavad enda alla arvestatava osa pakendist. Pärast tekst- ja pilthoiatuse, identifitseerimistunnuse ning turvaelemendi paigaldamist jääb pakendi pinnast vabaks üksnes veerand, mis seab kahtluse alla kaubamärgi mõistliku esitamise võimalikkuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles