Sebe juht: bussid põhjustavad sõiduautodest 50 korda vähem õnnetusi

Madis Filippov
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebe juht Kuldar Väärsi.
Sebe juht Kuldar Väärsi. Foto: Jüri Saar.

Eesti Liikluskindlustuse Fondi hinnangul tuleks bussiliikluse turvalisemaks muutmisele rohkem tähelepanu pöörata, kuna bussidega juhtub liiga sageli õnnetusi. Sebe juhatuse esimees Kuldar Väärsi LKFi statistikaga ei nõustu, vaid märgib, et bussid põhjustavad sõiduautodest 50 korda vähem õnnetusi.

Tõenäosus, et bussiga mingis ajaühikus kahju põhjustatakse on kolm korda suurem kui sõiduauto puhul, samuti on bussiõnnetusega kaasneda võiv inimkannatanute arv reeglina oluliselt suurem kui muu transpordivahendiga toimunud liiklusõnnetuste puhul, leitakse LKFi 2007-2011 aasta bussiõnnetuste kokkuvõttes.

Sebe juhatuse esimehe Kuldar Väärsi hinnangul on selline statistika üllatav ning aasta jooksul läbitud kilomeetreid arvesse võtmata ka poolik ja pilti moonutav: «LKFi tabeleid vaadates põhjustavad bussid liiklusõnnetustest 1,5 protsenti, mis on 50 korda vähem kui sõiduautod.»

Ta lisas, et Sebe praktikas on õnnetuste arv aastate jooksul järjest vähenenud.

«Oma osa on siin juhtide koolitamisel. Näiteks eelmisel aastal viis Sebe koostöös EASiga läbi kogu ettevõtet hõlmavat «Töötajate teadmiste ja oskuste arendamise» koolitusprogrammi, mille kogumaksumus oli üle 105 000 euro,» teatas Väärsi. «Selle projekti raames läbisid kõik Sebe ligi 400 bussijuhti klienditeeninduse ja säästva sõidu koolituse.»

Säästva sõidu koolituse eesmärgiks oli ökonoomsema sõidustiili abil vähendada kütusekulu kui ka transpordiettevõtte ökoloogilist jalajälge. Optimeeritud sõiduvõtted, säästev ja läbimõeldud sõit omakorda on ka liiklusohutuse seisukohalt väga olulised.

Ka märkis ta, et linnadevahelistel liinidel pole kiirustamine probleemiks, sest maanteeameti poolt kinnitatud sõiduplaanid ei luba suuremat keskmist kiirust kui 75 km/h. «Keeruliste teeolude korral on Sebe oma juhte palunud hoida teeoludele sobivat kiirust ning jõuda sihtpunkti pigem hiljem,» ütles Väärsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles