Asteroid teeb taevas tiiru

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähekaardi järgi tasuks pilk pöörata poole üheteistkümne ajal Idataevasse, kus asteroidi heledat täpikest võib näha liikumas läbi Suure Vankri Põhjanaela poole.
Tähekaardi järgi tasuks pilk pöörata poole üheteistkümne ajal Idataevasse, kus asteroidi heledat täpikest võib näha liikumas läbi Suure Vankri Põhjanaela poole. Foto: Repro

Täna tasub hoida pöialt, et taevas oleks selge, kuna siis saab õhtul poole kümne paiku idataevas näha asteroidi 2012 DA14, mis möödub Maast rekordlähedalt.

Viie aasta eest 7. oktoobril sisenes Maa atmosfääri asteroid 2008 TC3, mis 37 kilomeetri kõrgusel atmosfääris plahvatas ning tabas maapinda Põhja-Sudaanis Nuubia kõrbes. See viiemeetrise läbimõõduga taevakeha kaalus umbes 80 tonni.

Praegu Maa atmosfääri poole teel oleva asteroidi läbimõõt on 45,7 meetrit ja kaal 130 000 tonni. See jõuab meie planeedile päris lähedale – ainult 28 000 kilomeetri kaugusele. Kokkupõrget sel korral siiski ei toimu, vaid astronoomiahuvilised üle maailma kogunevad Indoneesiasse ja Ida-Euroopasse, et mõne tunni jooksul asteroidi 2012 DA14 teekonda binoklipilguga saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles