Infotahvlid hakkavad näitama linnaõhu puhtust

Madis Filippov
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks tahvel tuleb Balti jaama.
Üks tahvel tuleb Balti jaama. Foto: Peeter Langovits

Juba Tallinna päeval saavad linlased elektroonilistelt tahvlitelt jälgida, kui puhas ja soe on õhk, kui suur on müra ja kui kõrge päikesekiirguse tase.

«Meie idee on paigaldada sellised tahvlid 15. maiks kõikidesse linnaosadesse,» ütles abilinnapea Arvo Sarapuu, kirjutab Pealinn. «Inimesi ju huvitab nii linnaõhu puhtus kui ka müratase. Samuti annab teabetahvel hea võimaluse võrrelda oma kodulinna õhku teiste suurlinnade omaga.»

Lisaks New Yorgile ja Moskvale saab teabetahvlitelt ülevaate naaberpealinnade ning ehk isegi Londoni ja Brüsseli õhu kvaliteedi kohta.

Ka esimeste tahvlite asupaigad on kindlaks määratud: Nurmenuku keskus Haaberstis, loomaaia Põhjavärav, Balti jaam, A-terminal Reisisadamas, bussijaam ja Vabaduse plats. Tahvlite võimalike asukohtadena on kaalutud ka Viru tänava algust ja Tammsaare parki.

«Mõni väga mürarohke koht võiks ka tahvli asupaigana kõne alla tulla, näiteks Liivalaia tänav,» arutles Sarapuu. Nimelt hakkavad tahvlid aasta lõpuks edastama ka informatsiooni pealinna mürataseme kohta. «Teame, et Kristiine ristmik ja Pirita tee on Tallinna kõige mürarohkemad kohad,» ütles abilinnapea.

«Praegu on see küll idee tasandil, kuid keskkonnateabe tahvlid võiksid tulevikus edastada liikuvat värvilist pilti kogu Tallinna õhust nii, et punasega oleksid tähistatud eriti saastunud õhuga piirkonnad, rohelisega puhtama õhuga paigad ning oranžid oleksid sellised keskmised piirkonnad,» lisas keskkonnaameti juhataja Otto Popel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles