USA kindral: tuleme Afganistanis ka õhutoekeeluga toime

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merejalaväekindral Joseph Dunford ütles, et töötab keelu üksikasjade kallal koos Afganistani kaitseministri ja relvajõudude juhiga.
Merejalaväekindral Joseph Dunford ütles, et töötab keelu üksikasjade kallal koos Afganistani kaitseministri ja relvajõudude juhiga. Foto: SCANPIX

USA vägede komandör Afganistanis ütles täna, et koalitsiooniväed suudavad edukalt tegutseda hoolimata president Hamid Karzai otsusest keelata Afganistani sõduritel elupiirkondades NATO õhujõude appi kutsuda.

Karzai teatas eile, et Afganistani maavägedel keelatakse pärast mitme lapse elu nõudnud rünnakut edaspidi liitlasvägede õhujõude appi kutsuda.

Otsuse taga on Afganistani ja NATO maavägede kolmapäevaöine rünnak Talibani redupaigale riigi kirdeosas Kunari provintsis. Esialgsetel andmetel sai appi kutsutud õhujõudude rünnakus surma kümme tsiviilisikut, neist viis lapsed ja neli naised.

Talibani mässajatega võitlevate NATO vägede tsiviilohvrid on ülitundlik teema ja Karzai ei jäta kunagi hukkamõistu väljendamata. USA juhitavad liitlasväed on rakendanud tsiviilsurmade minimeerimiseks mitmeid meetmeid, aga samas on õhujõududel võitluses Talibaniga suur roll.

Merejalaväekindral Joseph Dunford ütles ajakirjanikele, et töötab koos Afganistani kaitseministri ja relvajõudude juhiga keelu üksikasjade kallal.

«Afganistan on suveräänne riik ja president teostab oma võimu,» tõdes ta ja kinnitas, et NATO on teinud erakordseid pingutusi, vähendamaks tsiviilelanike ohustamist ja jätkab seda ka edaspidi.

Dunfordi sõnul on liitlasväed veendunud, et suudavad viia operatsioone efektiivselt läbi ka presidendi juhiseid järgides, sest see ei lähe vastuollu tema eelkäija merejalaväekindral John Alleni läinud aastal välja antud direktiiviga.

Koalitsiooniväed teatasid möödunud aasta juunis, et jätavad õhurünnakud hädaabinõuks juhtudel, kui maavägesid on vaja kaitsta, ja hoiduvad pommitamast hooneid, kus võivad olla tsiviilelanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles