Sünnipäeva­mõtisklus Kalju Suurele

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Kalju Suurega enne laulupeokontserdi algust (2009).
Hetk Kalju Suurega enne laulupeokontserdi algust (2009). Foto: Peeter Langovits

Täna tähistab oma 85. sünnipäeva meie teenekas päevapiltnik Kalju Suur, kes eraldi tutvustamist ei vaja. Oled oma loominguga meile kõigile Suureks saanud.

Õnne Sulle! Kui hakkasin otsima sobivat fotot, millele Sind, Kalju Suur, olen viimasel ajal jäädvustanud, peatus pilk kaadril, mis pärineb ajast, mil 2009. aasta laulupeol end enne kontserdi algust esireas istuma seadsid. Ikka sinna auväärsete maestrote kõrvale! Tegelikult kuulud ju Sinagi nende maestrote hulka, kelle üle uhkust tunneme ja kes aastakümneid meie kultuurielus olulist rolli täitnud. Seal Sa olid, truu Canoni filmikaamera istmel aega ootamas ja ise püsti seistes kavalalt naeratades ümbrust uurimas. See uudistav pilk ja naeratus on Sind ikka saatnud ja uksi avanud. Tulemuseks kirju mosaiik kultuurikilde, sekka kordumatuid hetki meie ajaloost, kenasid aktifotosid ning lihtsalt põnevaid kerge kiiksuga huumorikaid ülesvõtteid elust enesest.

Kui palju on nendest näitusi kodumaal ja piiri taga eksponeeritud, ei jõua kokkugi lugeda, samuti fotoraamatuid, kuhu enamiku oma loomingust oled kokku sobitanud. Aga üks raamat, mis hiljuti raamatupoodides lettidele ilmus, on mulle eriti meelepärane: «Ülesvõtteid laulu- ja tantsupeo päevilt 1963–2009». Aukartust äratavalt pikk periood kenasti kokku võetud koos ajastu kontekstis hetketabamustega. Alustad fotolugu hoogsalt dirigendipulti mineva Gustav Ernesaksaga ja lõpetad selle fotoga temast lauluväljaku nõlval. Nende vahele mahutasid olulise osa oma tänuväärsest elutööst. Ühelt poolt on see mitme inimpõlve lugu, teisalt stiilne Sinu käekirjaga koguteos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles