Vaid iga kolmas britt toetab Euroopa Liitu kuulumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui referendum Euroopa Liidust lahkumise või sinna jäämise üle toimuks Suurbritannias homme, annaks 50 protsenti vastanutest oma hääle väljaastumise poolt, liikmeks jäämist toetaks 33 protsenti ning 17 protsenti jätaks hääletamata, näitavad värske Financial Timesi / Harrise küsitluse tulemused.

Suurbritannia peaminister David Cameron (pildil), kes referendumi-ideele pikka aega vastu seisis, andis jaanuaris siiski survele järele ja lubas korraldada rahvahääletuse aastal 2017, juhul kui siis on endiselt võimul tooride valitsus. Enne seda lubas ta otsida võimalusi, et mitmesuguseid volitusi Brüsselist koju tagasi kaubelda. Peaminister, kes ise on lubanud propageerida Euroopa Liidu liikmena jätkamist, on öelnud, et tal «ei ole mingeid illusioone eesseisva ülesande suuruse osas».

Peaminister usub, et kui tal õnnestub suhted Euroopa Liiduga ümber kaubelda, suudab ta rahvast veenda liikmestaatuse hüvedes. Samas muudaks väljaastumise pooldajatest vaid 12 protsenti «kindlasti» meelt, kui ümberkauplemine õnnestuks. 47 protsenti «kaaluksid» seda võimalust, 41 protsenti jääksid aga kaljukindlalt oma senise seisukoha juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles