Parasiidiga heitlusel on hind

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Peeter Hõrak uurib loodusest püütud rohevinte, keda aga ei saa kuidagi pildile meelitada, sest see tekitaks linnukestes veel suuremat stressi, kui ajutine uurimiseks vajalik puurivangistus niigi esile kutsub.
Professor Peeter Hõrak uurib loodusest püütud rohevinte, keda aga ei saa kuidagi pildile meelitada, sest see tekitaks linnukestes veel suuremat stressi, kui ajutine uurimiseks vajalik puurivangistus niigi esile kutsub. Foto: Sille Annuk

Miks samades tingimustes ühed nakatuvad ja jäävad haigeks, teised aga mitte ning mis on selle kõige hind? Tartu Ülikooli professori Peeter Hõraku sõnul vääriks vastus nendele küsimustele Nobeli au­hinda.

Ehkki vastust veel ei ole, töötavad teadlased Hõraku uurimisrühmas usinasti selle leidmiseks. Seetõttu on ka mõistetav, miks riiklike teaduspreemiate jagamisel tunnustati Peeter Hõrakut uude ja tormiliselt arenevasse teadussuunda, immuunökoloogiasse panustamise eest.

Millega tegeleb immuunökoloogia? Hõrak paneb lauale kaks keskset uurimisküsimust: kes ja miks jääb haigeks ning milline on immuunsüsteemi ülalpidamise hind? Arusaam, et immuunsüsteem peab tugev olema, muutub immuunökoloogia arenedes kardinaalselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles