Gripi ajal saunaskäik ei ole tervisele hea

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väga kuuma sauna ja külmaveeprotseduuridesse peab südamehaige suhtuma suure ettevaatlikkusega.
Väga kuuma sauna ja külmaveeprotseduuridesse peab südamehaige suhtuma suure ettevaatlikkusega. Foto: Margus Ansu

Vanasti usuti, et saun võib ravida, ja see teadmine pole tänapäevalgi kusagile kadunud. Mõningatele haigustele on aga saun siiski vastunäidustatud.

«Kuna saun on kuumaprotseduur, ei sobi see kindlasti kõrgenenud kehatemperatuuri korral,» hoiatas pereõde Katrin Poom. «Ägeda haiguse, näiteks gripi, neerupõletiku ja muu viirusinfektsiooni algfaasis on saunaskäimine organismile liialt koormav,» rääkis ta. Saun ei sobi ka nahapõletike ja muljumishaavade puhul. Neil juhtudel võib paranemine venima hakata.

Südamega seotud probleemide korral ei pea saunas käimist täielikult vältima. «Mõõdukas sauna nautimine võib olla kasulik, kuid ainult juhul, kui tegu pole ägedate kahjustuste või kaugelearenenud südamepuudulikkusega,» lisas Poom. Kui süda suuri koormusi ei talu, peaks vältima leilisaunaga liialdamist ja liigniisket sauna, sest auru toimel võib vererõhk järsult kõrgeneda.

Tagasi üles