Mart Nutt: põhjamaine tööprintsiip

Mart Nutt
, riigikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Nutt
Mart Nutt Foto: Valimised

Olen täiesti nõus, et riigikogu kui rahva valitud kogu töö peab olema maksimaalselt avalik. Täiskogu istungid seda ongi. Fraktsioonide istungid ei ole, kuna need on erakonnasisesed koosolekud ja igal organisatsioonil on õigus otsustada, kui palju tema siseelust on avalik, kui palju mitte.

Komisjonide puhul on aga kõigepealt vaja seal toimuvat pisut iseloomustada. Parlamentaarses riigis on komisjon parlamendi üks keskseid tööorganeid, kus peetakse läbirääkimisi fraktsioonide vahel konkreetsetes küsimustes, mis kuuluvad selle komisjoni pädevusse. Seal vaadatakse läbi laekunud muudatusettepanekud ja tehakse otsused eelnõude edasise menetluse suhtes. 95 protsenti juhtudest ei ole komisjonide töös midagi salajast, välja arvatud ehk riigikaitsekomisjon, mis puutub sageli kokku NATO salastatud informatsiooniga. Sellest seisukohast ei oleks mingit probleemi, kui komisjonide istungid oleksid üldjuhul avalikud.

Demokraatlike riikide parlamentides praktiseeritakse enamasti kahte tüüpi komisjonitööd. Mõnedes riikides on komisjon avalikkusega suhtlemise täiendav vorm lisaks täiskogule. Seal on komisjonide istungid suunatud avalikkusele ja seal toimuv debatt on tavaliselt erakondlike seisukohtade selgitamine (loe: parteipropaganda). Sisulised otsused ja kokkulepped tehakse aga väljaspool komisjoni, kuhu avalikkus ligi ei pääse, sageli mitteformaalsetel kohtumistel. Sellist tüüpi komisjonitöö on iseloomulik näiteks Briti parlamendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles