Ametiühingud valivad uue juhi

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Peterson
Peep Peterson Foto: Mihkel Maripuu

«Märgid näitavad, et kaldub minu poole,» ütleb ametiühingute keskliidu õigussekretär Tiia E. Tammeleht täna toimuvate ametiühingute keskliidu esimehe valimiste kohta.

Tammeleht on üks kandidaat ametiühingute keskliidu (EAKL) liidri ametikohale, tema konkurent on transporditöötajate ametiühingu juht Peep Peterson, kes jääb samale küsimusele vastates tagasihoidlikumaks: «Ma ei taha ennustamisega tegeleda.»

Kindel on see, et uue juhi ametiühingud saavad, sest senine esimees Harri Taliga on otsustanud enne tähtaega tagasi astuda. «Olen lihtsalt väsinud,» põhjendab Taliga.

Ametiühingute juhti ei valita Eestis mingi suure kampaania või paljude valijate veenmise läbi. Otsuse teeb volikogu, kus istub Eesti ametiühinguorganisatsioonide 41 esindajat alates transporditöötajatest ja energeetikutest kuni ajakirjanike ametühingu esindajani välja. Nii pole Petersoni suurem avalik tuntus kuigi oluline. Pigem saab määravaks hea kulissidetagune töö.

Pealiskaudsel vaatlusel ei ole suurt vahet kahe kandidaadi eesmärkidelgi. Mõlemad tahavad nähtavamat, nüüdisaegsemat, parema maine ja suurema liikmeskonnaga ametiühingut. Kumbki pole rahul praeguse olukorraga.

Tammeleht ütleb otse: «Hetkeseis ei ole kiita. Oleme juba pikemat aega vaikelus.»

Petersoni hinnang on tunduvalt leebem kui eelmisel korral, mil ta kandideeris ametiühingute esimeheks Harri Taliga konkurendina. Praegu räägib ta, et on viimasel pooleteisel aastal näinud paranemise märke. Võib isegi öelda, et Peterson laseb end seekord paista tagasihoidlikuma ja vähem revolutsioonilise kandidaadina, rõhutab koostöö tähtsust, taunib mustvalgeid vastandusi (see on Petersoni otsene kriitika Tammelehe pihta) ja rõhub loomulikule arengule, kiidab isegi Harri Taliga viimase pooleteise aasta tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles