Valimiste hea tava kokkulepe ootab Keskerakonna otsust

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Parlamendiparteid sõlmivad sellel nädalal Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) eestvõttel valimiste hea tava kokkuleppe, kokkuleppe toetamise osas pole otsust teinud veel vaid Keskerakond. 

EMSLi juhataja Urmo Kübar ütles KUKU raadio «Äratajale», et praeguseks on kokkuleppega ühinemist toetanud viis parlamendiparteid: Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Eestimaa Rohelised ja Rahvaliit.

Keskerakonna juhatus arutab küsimust täna õhtul ja annab seejärel oma otsusest teada.
Kübar ütles, et üks võimalus on valimiskampaaniaid seadustega reguleerida, samas on kogemus näidanud, et ikka tekib olukordi, kus seadustest mööda hiilitakse.

Nii tuligi mõte vabatahtlik kokkulepe sõlmida. Tema sõnul kujuneb europarlamendi valimiskampaania omamoodi testperioodiks, sest valimiskampaania on juba alanud. Põhirõhk on aga kohalikel valimistel.

EMSL ei kavatse leppe rikkujat karistada, see ei ole nende eesmärk. Küll kavatsetakse avalikkust teavitada, kui mõni osapool on kokkulepet rikkunud.

Lepe näeb ette, et läbipaistvuse tagamiseks rahastatakse kõiki valimiskampaaniaga seotud kulusid üksnes erakonna eelarvest ning avalikke vahendeid, välja arvatud erakondadele riigieelarvest makstavat toetust, kasutatakse vaid tingimustel, mis on kättesaadavad ka teistele valimistel osalevatele parteidele.

Samuti ei tohi riigi- või omavalitsusasutustes mittepoliitilistel ametikohtadel töötavad inimesed osaleda oma tööajast erakondlikus kampaanias.

Leppe kohaselt peavad parteid hoiduma valimiskampaanias valijate hirmutamisest ja äraostmisest ning rahvusliku, sotsiaalse, rassilise või muu grupikuuluvuse kaudu vastuseisu õhutamisest ja eelistama valimisreklaamile debatte ja kohtumisi valijatega.

Kampaania teemaderingi peab hea valimistava kokkuleppe järgi määrama enam ühiskondlik olulisus ning vähem atraktiivsus ja lihtsus.

Valimislubadused peaksid lepingu kohaselt olema seotud valitava esinduskogu pädevusega ja keskenduma enam plaanitavale poliitikale, mitte aga mõne konkreetse isiku või grupi headele või halbadele omadustele.

Rahaliselt hinnatava lubaduse puhul peavad erakonnad välja tooma nende maksumuse ja tuluallika.

Ühtlasi näeb kokkulepe ette, et valimistel osalevad kandidaadid annavad hiljemalt aktiivse kampaaniaperioodi alguseks avalikult teada, kas nad asuvad valituks osutudes esinduskogusse ka tööle. Valimiskulutustele ülempiiri seadmist lepe ei käsitle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles