Eestlase eesmärk: ettevõtluse asemel üks korralik amet

Tõnis Arro
, Arengufondi juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Kas olete kuulnud väljendit «ettevõtlik nagu eestlane»? Ei ole? Nüüd siis kuulsite. Värske uuringu järgi pole Eestis ettevõtlushuvilistest puudust, ent päris ettevõtjaid on meil siiski kaks korda vähem kui alustajaid ja kolm korda vähem kui neid, kes ettevõtlusega alustamisele mõtlevad. Miks?

Mida ütleb oma teismelisele pojale või tütrele armastav isa või ema, kui nooruk tuleb rääkima oma ettevõtlusplaanidest? Mina tean mitut lugu, kus vanemad on soovitanud tõsiselt järele mõelda ja endale «üks korralik amet» õppida ja «tasuv töökoht leida». Mida ütleksid sina?

Ka hiljuti puhkenud «kõrgharidusest hoolimata ei leia sobivat töökohta» ja «vähem kui 4000 euro eest ei tasu tööle minna» meediadebatti jälgides on üsna kurb tõdeda, et arutlus käib eelkõige selle üle, millises valdkonnas on rohkem vabu töökohti või suurem palk ning kas perspektiivikam on reaal- või humanitaarerialasid õppida. Kellelgi ei näi pähegi tulevat ettevõtlus kui võimalik valik aktiivse noore inimese jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles