NATO kaalub Afganistani 8000 – 12 000 sõduri jätmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani politseinikud eile Kabulis. Kohalik politsei ja sõjavägi võtab järgmise aasta lõpuks NATO-lt üle kogu vastutuse julgeoleku tagamise eest.
Afganistani politseinikud eile Kabulis. Kohalik politsei ja sõjavägi võtab järgmise aasta lõpuks NATO-lt üle kogu vastutuse julgeoleku tagamise eest. Foto: SCANPIX

NATO kaalub pärast 2014. aastat Afganistani 8000 kuni 12 000 sõduri jätmist kohalikke julgeolekujõude aitama ja koolitama, ütlesid USA ametnikud täna.

Pentagoni pressiesindaja George Little ütles, et NATO kaalub 8000 – 12 000 sõduri riiki jätmist, nendes hulgas on ka ameeriklased, aga lõplikku otsust ei ole veel langetatud.

Saksa kaitseministrilt Thomas de Maizière'ilt pärinevad teated 8000 – 12 000 Ühendriikide sõduri kohalejäämisest ei vasta tõele, rõhutas ta.

President Barack Obama alles kaalub kõiki võimalusi ega ole veel teinud otsust 2014. aasta järgse kontingendi suuruse kohta, ütles Little, arutelu jätkub ka NATO riikide ja Afganistaniga.

USA kaitseminister Leon Panetta keeldus varem jätkumissiooni täpset suurust ütlemast ja rõhutas, et NATO kaalub erinevaid variante ja püüab olla võimalikult paindlik.

Panetta hinnangul kavandavad alliansi ametnikud vägede jätmist nii Afganistani ida-, lääne, põhja- kui ka lõunaossa ja pealinna Kabuli. Pentagoni ametnikud on varem öelnud, et sõjavägi on välja töötanud kava, mille kohaselt jätkavad nad Afganistani armee väljaõppe ja nõustamisega ning riiki jääb ka väikesearvuline terroritõrje üksus.

USA kaitseminister täpsustas ka vägede väljaviimise kava, mille kohta Obama oli jaanuaris öelnud, et 12 kuu jooksul tuuakse ära 34 000 sõdurit – pisut üle poole praegusest kontingendist.

Ameerika sõdurid jäävad algavaks võitlushooajaks suuremas osas kohale, kuid seejärel kärbitakse nende arvu novembriks 50 000ni ja järgmise aasta veebruariks 32 000ni. Viimase taseme säilitavad nad Afganistani valimiste ajaks, siis viiakse koju ka ülejäänud.

Alliansi peasekretär Anders Fogh Rasmussen ütles pärast 2014. aastat Afganistani jäävaid NATO vägesid puudutavale küsimusele vastates, et vastavasisulist otsust ei ole veel tehtud.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles