Kalle Muuli: hirmu kadumise päev

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Praasdnik» 24. veebruaril 1988 Võidu väljakul.
«Praasdnik» 24. veebruaril 1988 Võidu väljakul. Foto: ERR

Täna 25 aastat tagasi tähistas kuuendik planeedist Nõukogude armee ja sõjalaevastiku 70. sünnipäeva. ENSVs nimetati seda ka meestepäevaks. Koolides pidid tüdrukud tol päeval poistele kingitusi tegema. Eesrindlikes töökollektiivides kinkisid naised meestele lilli ja mehed jõid viina. Päev enne Eesti Vabariigi aastapäeva oli säärane okupatsiooniväge ülistav «praasdnik» eriti võigas.

Õhtul näidati televiisorist, kuidas Karl Vaino, Arnold Rüütel, Indrek Toome ja teised tähtsad isikud, mustad mantlid seljas, leinasammul Tõnismäel Nõukogude vägede võitu sümboliseeriva igavese tule juurde astusid ja sõdur-vabastaja pronkskuju jalamile pärgi panid.

Kõik eestlased olid telerite ees, sest kohe pärast uudiseid algas ülekanne Calgary taliolümpialt, kust oodati Eestile üle pika aja medalit. Kavas oli kahevõistluse võistkonnavõistlus ja Nõukogude meeskonnas tegi kaasa Allar Levandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles