Panetta kurjustas kärbete pärast

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sarnaselt oma eelkäija Robert Gatesiga kasutas ametist lahkuv USA kaitseminister Leon Panetta eile oma viimast pressikonverentsi NAT­O peakorteris selleks, et kurjustada liitlastega kaitsekulutuste liiga hoogsa kärpimise pärast.

«Pole küsimustki, et praegune eelarvekeskkond, kus Euroopa kaitsekulutusi on kõvasti kärbitud, ja ummikseis, mida me näeme Ameerika Ühendriikides seoses meie oma eelarvega, paneb ohtu meie suutlikkuse koos tegutseda,» lausus ta. «Valmistudes kaitseministri kohalt tagasi astuma, kardan ma, et allianss on varsti, kui ta juba pole, liiga õhukeseks tõmmatud.»

Päev varem avaldas samal teemal muret NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. Ta märkis, et kuigi koostöö tihendamine ja nn tark kaitse on majanduslikult raskel ajal oluline, on sellel siiski piirid. «Me vajame ka piisavat kaitsekulutuste taset,» sõnas ta, hoiatades, et jätkuvad kärped võivad tõsiselt kahjustada suutlikkust seista silmitsi uute ohtudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles