Ansip: Eesti suudab Maastrichti eelarvekriteeriumid täita

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Priit Simson

Erinevalt enamikust Euroopa Liidu liikmesriikidest mahub Eesti eelarvepuudujääk 3 protsendi raamidesse, ütles peaminister Andrus Ansip, kommenteerides Euroopa Komisjoni täna avaldatud prognoosi, teatas

ERR Uudised

.

«Koguni 20 Euroopa Liidu liikmesriiki on sellised, kes ei mahu oma eelarvedefitsiidiga 3 protsendi raamidesse,» rääkis peaminister ERRi raadiouudistele.

Euroopa Komisjoni prognoos ennustab Eesti majanduslanguseks sel aastal 10,3 protsenti, valitsussektori eelarvepuudujääk aga peaks jääma 3 protsendi piiridesse. Prognoosi kohaselt peaks Eesti majanduse kokkutõmbumine jätkuma kogu selle aasta jooksul ja ulatuma ka 2010. aastasse, mil majanduslanguseks kujuneb 0,8 protsenti.

Samas peaks eelarvedefitsiit järgmisel aastal paisuma 3,9 protsendini ning seega ei suuda Eesti Euroopa Komisjoni hinnangul täita Maastrichti eelarvekriteeriumi.

Ansipi sõnul ei ole järgmise aasta prognoosis arvestatud muudatusi, mida Eesti kavatseb valitsussektori eelarve tasakaalu tagamiseks teha, ja need muudatused tagavad, et «0,9 protsendipunkti meie defitsiidist järgmisel aastal väheneb».

«Küsimus ei ole selles, kas me täidame Maastrichti kriteeriumid või mitte - me lihtsalt peame tagama riigi finantsilise stabiilsuse ja see on küsimus, kas me oleme ka pikemas plaanis kui aasta lõpp valmis oma politseinikele ja arstidele ja õpetajatele palgad välja maksma. Eelkõige on riigi rahanduslik usaldusväärsus, rahanduslik stabiilsus see põhjus, miks me neid eelarvekärpeid teeme, miks me otsime täiendavaid tuluallikaid,» rääkis Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles