Ühispöördumine: Vaher korraldas farsi ja üritab PPAd politiseerida

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik.
Ain Seppik. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Siseminister Ken-Marti Vaher viskas PPA juhi konkursi nurjamisega pori näkku kogenud politseiametnikele, Vaheri erakondliku tagatoamängu lõpetamiseks peaks kiiresti seisukoha võtma valitsuskoalitsioon, leiavad endised siseministrid Ain Seppik, Toomas Varek ja Kalle Laanet ning kunagine politseijuht Andres Anvelt.

Neli sisekaitse valdkonna eksperti kirjutavad tänases Postimehes, et Vaheri toimingud on hämmastanud mitte ainult siseturvalisuse valdkonnas töötavaid inimesi, vaid kogu ühiskonda.

«Meile tundub, et ministril on täiesti kama kaks, mis saab Eesti siseturvalisuse tulevikust. Pori näkku viskamine praegustele pikaaegsetele süsteemis töötanud korrakaitsjatele konkursist farsi tegemisega ei motiveeri selle organisatsiooni liikmeid tervikuna pakkuda paremat turvalisust,» kirjutavad nad.

Põhjendused PPA juhi konkursi nurjamiseks olid ebapiisavad ja seda kahtlasem on asjaolu, et konkursi järel mängiti ainukeseks kandidaadiks Vaheri parteikaaslane Priit Kama. «On reaalne võimalus, et viiakse ellu ühe partei tagatoa otsuseid, mis ei taga Eesti riigi tasakaalustatud julgeolekut.»

Turvalisus, mis on üks inimese põhivajadusi, ei saa olla teatud poliitikute katsepolügoon ja selle organisatsiooni juhi valimine ei saa olla kirbutsirkus.

Seppik, Varek, Laanet ja Anvelt kinnitavad, et küsimusi ei tekita mitte Priit Kama sobivus peadirektori kohale, vaid protsess, kuidas see on toimunud.

«Selle kandidaadi määramisega minnakse selgelt apoliitilise organisatsiooni politiseerimise teed. Turvalisus, mis on üks inimese põhivajadusi ei saa olla teatud poliitikute katsepolügoon ja selle organisatsiooni juhi valimine ei saa olla kirbutsirkus.»

Nende meelest peaks valitsuskoalitsioon kainelt ja kiirelt langetama otsused PPA juhi valimise asjus, et tagada kõige olulisema siseturvalisuse organisatsiooni mõistlik areng.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles