Sergei Metlev: Eesti pessimism

Sergei Metlev
, MTÜ Avatud Vabariik juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Metlev
Sergei Metlev Foto: Peeter Langovits / Postimees

Noorteühingu Avatud Vabariik juhatuse liige Sergei Metlev kirjutab, et Eesti on liiga väike, liiga noor, liiga haavatav, et saaks lubada endale pessimismi luksust.

Selle loo pealkiri on tegelikult parafraas Iisraeli peaministri Golda Meiri mõttekäigust. Ta sattus seda keset kõrbe asuvat pisikest riiki juhtima 1960. aastate lõpus, mil elu polnud lihtne, ohud oli suured ja lootus tundus väike. Tänapäeva Eestis on meeleolud kahjuks sarnased, kuigi meie maad midagi otseselt ju ei ähvarda. Lootus, et koos siia jäädes saame paremat luua, hakkab kaduma, väärtused ei paku enam huvi, kuna horisondil (välismaal) paistavad ahvatlevamad võimalused.

Ma olen tähele pannud, et Eesti pessimismil on kaks põhilist alussammast. Esimene on igivana väide, et eestlase parim toit on teine eestlane, ja teine on liiga kaugele ulatuvad ootused oma riigi suhtes, mis alati põrkavad kokku mõrkja reaalsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles