Rohuküla-Heltermaa laevatee mõõdistamine näitas settepinnaste liikumist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohuküla sadam.
Rohuküla sadam. Foto: Küllike Rooväli

Veeteede Ameti möödunud nädalal tehtud Rohuküla-Heltermaa laevatee mõõdistamise tulemused näitasid Rukki kanalis settepinnaste liikumisest tingitud kohatist veesügavust 4,8 meetrit kanali keskel ja 4,7 meetrit ühes kohas kanali servas.

Kanali keskel on mahuliselt tegemist ~10 m³ pinnasega, mis on liikumises kuni 10-sentimeetrise kihina ~5x300 m suurusel alal, vahendas veeteede ameti pressiesindaja.

Kanali lõunaservas paiknev setete kuhjumine on veelgi väiksemas mahus.

Pärast 2001. aastal toimunud süvendustöid Rohuküla-Heltermaa laevateel paiknevas Rukki kanalis viiakse seal igal aastal läbi kontrollmõõdistamist, mis on näidanud sügavuste stabiilsust ja vaid vähest settepinnase kuhjumist.

Veetaseme 50-60-sentimeetrise kõikumisega võrreldes on settepinnaste liikumisest tekitatud sügavuste umbkaudu 10-sentimeetrised kõikumised olnud ebaolulised.

Täpsustatud veesügavused kanalis tagavad normaalse veetaseme korral võimaluse kanalil sõita kuni 4,0-meetrise süvisega laevadel.

Veeteede amet teavitas mõõdistustulemustest ASi Saaremaa Laevakompanii ja lootse. Reedel kohtuvad veeteede ameti ja ASi Saaremaa Laevakompanii esindajad, et vaadata üle mõõdistustulemused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles