Lahti pääsenud loomade tõttu avarii teinud juht näeb süüd politseil

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel pühapäeval oli Tallinna-Tartu maanteel veriseid kohti, kus sõidukid olid veistele otsa sõitnud.
Veel pühapäeval oli Tallinna-Tartu maanteel veriseid kohti, kus sõidukid olid veistele otsa sõitnud. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Laupäeva hilisööl lehma korjusele otsa sõitnud autojuhi arvates oleks saanud Tallinna-Tartu maanteel toimunud avariisid vältida, kui politsei oleks liiklejaid õigeaegselt teavitanud. Politsei hinnangul käitusid nemad antud olukorras igati korrektselt.

Perekond Kerbo auto oli üks neist, mis laupäeval südaöö paiku tegi avarii, kuna Tallinna-Tartu maanteelt oli karjamaalt lahti pääsenud lihaveiste kari.

«Õnnetus juhtus 110 km/h kiiruse alal ja kui mingi infokillu põhjal olid loomad tõesti lahti pääsenud juba valgel ajal, kas ei oleks võinud teedele midagi hoiatuseks panna, kiiruspiirangud?» tahtis perekond politseile saadetud kirjas teada.

Kerbode sõnul jääb neile arusaamatuks, et kui esimene avarii toimus tund enne nende õnnetust, siis miks polnud väljas mitte mingeid hoiatusi, näiteks patrulli, teemärke.

«Oleks aidanud sellest, kui oleks olnud üks patrull 20 km enne Tallinna. Oleks kõik autod kinni peetud ja neile teada antud juhtunust ning manitsetud olema ettevaatlik. Liiklus oli hõre, see poleks mingi suur töö olnud,» sõnas Brit Kerbo.

Politsei tõrjub süüdistusi

Põhja prefektuurist öeldi Postimees.ee'le, et kõigepealt sai politsei teate, et loomi on nähtud Tallinna-Tartu maantee lähedal, aga mitte tee peal.

«Infot kontrollima läinud politseipatrull sel hetkel tee lähedusest ühtegi looma, kes ohtu võiks kujutada, ei leidnud,» kinnitab politsei pressiesindaja.

Tema sõnul tuli esimene info, et loomad on maanteel alles 22.45, kui teatati liiklusõnnetusest. Politsei väitel sõitis pärast info laekumist välja mitu patrulli.

«Osa politseinikke asus juhtunud liiklusõnnetust vormistama, osa sündmuskohal liiklust ümber suunama ning osa piirkonnast loomi otsima, kes veel tee peale võiksid joosta,» seisab politsei vastuses.

Avalikkust ei teavitatud

Perekond Kerbole jääb arusaamatuks, miks jõudis esimene teave liiklust ohustavatest loomadest kiirteel politsei vahendusel meediasse alles järgmise päeva pärastlõunal. Samas kui sel teemal ilmunud lugude netikommentaaridest selgub, et möödasõitjad olid loomadest politseid aegsalt teavitanud ning palunud juba sama päeva pärastlõunal politseid meedia vahendusel liiklejaid hoiatada.

«Arvestades hilist kellaaega, ei pidanud politsei enam kuigi tõenäoliseks, et antud teelõigul sõitvaid autojuhte oleks võimalik ohust näiteks meedia kaudu ette hoiatada - kõige kindlam viis sel hetkel oli teha seda kohapeal,» selgitas oma käitumist Põhja prefektuur.

Pressiesindaja lisas, et liiklus sündmuskohal korraldati ümber ning töötava vilkuriga politseipatrull jäi sündmuskohale kuni järgmise hommikuni. Kohale toodi ka 50km/h piiranguga liiklusmärgid.

Avariisse sattunud pere sõnul jääb neile arusaamatuks, millistest mõlemal suunal vilkuvatest patrullidest juttu on, kuna nemad ei märganud ühtegi hoiatust.

Perekond Kerbo tegi avarii kell 23.50, kui nad märkasid ootamatult teele hüpanud ja kätega vehkinud meest, kes hiljem väitis, et on loomaomaniku sõber. «Ta tõmbas teelt viimasel hetkel tähelepanu kõrvale,» tõdeb juht. Kuna hoiatamine jäi hiljaks, siis ei suutnud ta vältida otsasõitu maanteel lebanud loomakorjusele, mille oli veidi varem surnuks sõitnud üks maastur.

2. mai õhtul kella 22.45 ajal registreeris politsei liiklusõnnetuse Tallinna-Tartu maantee 16. kilomeetril Vaidas, kus sõiduauto Volvo sõitis otsa teel olnud 14-pealisele lehmakarjale. Kella 23.45, 0.00 ja 0.05 ajal registreeris politsei samas piirkonnas veel kolm õnnetust. Liiklusõnnetuste tagajärjel hukkus viis looma. Inimesed õnnetustes kannatada ei saanud.

Kõiki loomi pole siiani õnnestunud kätte saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles